ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΣΥΝΟΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΓΙΩΡΓΗ ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟ

Στις 24 Νοεμβρίου 2019 έγινε η συνέντευξη με τον αρχιτέκτονα κ. Γιώργη Κολιόπουλο, στο μνημείο των Λουτρών, στη Θεσσαλονίκη. Μια συνέντευξη για τα κτήρια και τις γειτονιές με τα οποία συνέδεσε τη ζωή του, στην Αλεξανδρούπολη και τη Θεσσαλονίκη. οίχος με το παχνί και τους κρίκους σαν σπαραγμα στο κηπο του ενιαίου πλέον οικοπέδου της διπλανής τότε και αναστηλωμενης σημερα κατοικίας του νέου ιδιοκτήτη.

Στην οδό Ιω. Καβύρη, 1952

Δέκα χρόνια έζησε στο σπίτι τους στην Αλεξανδρούπολη, στην προσφυγική διώροφη κατοικία, της οδού Καβύρη. Οι γονείς του ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Στο σπίτι έζησαν οι οικογένειες των δύο αδελφών, του πάτερα και του θείου. Το κτήριο επιτάχθηκε από τους Βούλγαρους στη διάρκεια της Κατοχής. Σώζονται ακόμα ο τοίχος με το παχνί και τους κρίκους για τα άλογα σαν σπάραγμα στον κήπο του ενιαίου πλέον οικοπέδου της διπλανής τότε και αναστηλωμένης σήμερα κατοικίας του νέου ιδιοκτήτη. Σχολείο πήγε στο Γ’ δημοτικό σχολείο που βρίσκεται δίπλα στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου, σε ένα νεοκλασικό κτήριο, το οποίο διατηρείται μέχρι σήμερα. Στα 10 του χρόνια εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη -λόγω της δουλειάς του πατέρα του στους σιδηροδρόμους- πρώτα από όλα στη διώροφη προπολεμική κατοικία της οδού Ηφαιστίωνος με τον κήπο με τα καρποφόρα δέντρα, κοντά στο Διοικητήριο. Ακόμη διατηρείται το Νο13 της οδού σε έναν εναπομείναντα πεσσό. Η ζωή του συνδέθηκε και με άλλα κτήρια της Θεσσαλονίκης, στις οδούς Καπετάν Άγρα, έξω από τα δυτικά τείχη, και Παναγίας Φανερωμένης σε πολυκατοικία του 1958, αλλά και με τα σχολεία όπου φοίτησε, το 55ο Δημοτικό στην οδό Συγγρού και στο 4ο Γυμνάσιο. Οι βόλτες στην πλατεία Διοικητηρίου, οι ταινίες στον κινηματογράφο Διονύσια με τη φαραωνική είσοδο -κατεδαφισμένος από τη δεκαετία του 1970-, τα γλυκά στου Φλώκα και στου Τερκενλή -ειδικά το βιενέζικο- έχουν μείνει βαθιά σφραγισμένα στη μνήμη.

πηγή: Λουκία Ξανθάκη

Τη δεκαετία του 1970 μπήκε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ -μετά την ολοκλήρωση των σπουδών στη Γεωπονική. Η εργασία για τα Λαδάδικα -αποτύπωση, συνεντεύξεις- ήταν μια μοναδική εμπειρία, αφού πρόλαβε σχεδόν σε πλήρη χρήση την περιοχή. Οι καθηγητές που έμειναν αλησμόνητοι ήταν οι Φατούρος, Μουτσόπουλος, και Πετρονώτης. Ως αρχιτέκτων ανέλαβε αρκετές αποκαταστάσεις παλαιών κτηρίων. Αυτή που δεν ξεχνά είναι η αποκατάσταση της Αποθήκης Β στο λιμάνι, ενός κτίσματος της πρώτης δεκαετίας του 20ού αιώνα. Τα ευρήματα ήταν συγκλονιστικά, καθώς αποκάλυπταν όλη την πορεία της φορτοεκφόρτωσης των σιτηρών. Η περιγραφή του κτηρίου ήταν και για εμάς μια λεκτική πανδαισία. Άλλη μια αποκατάσταση σχετίζεται με τη Μονή Ξενοφώντος στο Άγιον Όρος, όταν ανέλαβε τη διοίκηση των αναστηλωτικων έργων της Μονής.

Η κουβέντα οδηγήθηκε και στους σιδηροδρόμους και τα κτίσματα αυτών. Γιος και εγγονός σιδηροδρομικών έζησε τα παιδικά του χρόνια γύρω και μέσα στα τρένα. Οι περιγραφές του πρώτου σταθμού της Αλεξανδρούπολης, στέκει ακόμα ερειπωμένος στην οδό Εθνικής Αναστάσεως, της automotrice, των … που ξεδίπλωναν τις σκαλίτσες για να κατέβουν οι επιβάτες καθώς και των κυριών με τις τουαλέτες που ταξίδευαν από Σερβία και Βουλγαρία για να φθάσουν στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί στην Πόλη, μάς γύρισαν πίσω σε άλλες εποχές. Από τη συζήτησή μας δεν μπορούσε να λείψει και ο Γαλλικός Σταθμός Αλεξανδρούπολης. Ιδρυτικό μέλος της Ομάδας «Φίλοι του Γαλλικού Σταθμού» αγωνίζεται για την προστασία του μοναδικού αυτού μνημείου.

Τέλος, η αντιπαροχή που οδήγησε σε μεγάλες απώλειες της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης ήταν μια δυσάρεστη ανάμνηση. Οι κατεδαφίσεις, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, ήταν φαινόμενο καθημερινό τις δεκαετίες 1960 και 1970 και τα χαμηλά σπίτια με κήπους κατεδαφίζονταν απίστευτα γρήγορα.

Ένα είναι βέβαιο από αυτή τη συνέντευξη, πώς ο φιλόλογος στο 4ο Γυμνάσιο, ο αείμνηστος Αυγερινός, δεν επαληθεύτηκε όταν έλεγε ότι ο μαθητής αυτός, ο Γιώργης Κολιόπουλος, δεν θα μάθει ποτέ ελληνικά. Τόσο ωραία χρήση της ελληνικής γλώσσας σπάνια συναντά κανείς!

Ειρήνη Γρατσία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s