Δύο κτήρια στην οδό Βουλής, συνέντευξη με τον ιστορικό κ. Κώστα Σταματόπουλο

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, μέσα σε δύο χρόνια η οδός Βουλής και οι γύρω δρόμοι έχασαν τον μεγαλύτερο αριθμό των νεοκλασικών τους κτηρίων. Πολυκατοικίες πήραν τις θέσεις τους. Μία από αυτές κτίστηκε το διάστημα 1951-52 πιθανώς από τον κατασκευαστή Σπύρο Μπέκα. Γι’ αυτήν αλλά και για το νεοκλασικό κτήριο που αντικατέστησε μάς μίλησε ο ιστορικός κ. Κώστας Σταματόπουλος, τον Ιανουάριο 2021.

Η νεοκλασική οικία κτίστηκε γύρω στα 1875 από τον Βασίλειο Ευθυμίου, «έμπορο εκ Μαγχεστρίας» που παντρεύτηκε το 1880 την Καλλιόπη Βεϊνόγλου από τη Νέα Έφεσο (Κουσάντασι), νονά της προγιαγιάς, της γιαγιάς και της μητέρας του κ. Κ. Σταματόπουλου. Το σπίτι είχε είσοδο με δυο τριανταφυλλιές, μια ροζ και μια κίτρινη, είχε το πηγάδι του και στο ισόγειο λειτουργούσαν δύο καταστήματα. Το γαλλικό σαλόνι, το τζάκι με τον τεράστιο καθρέπτη, το δωμάτιο με την τζαμαρία όπου οι γυναίκες έπλεκαν, οι τέσσερις κρεβατοκάμαρες είναι μερικές από τις αναμνήσεις της μητέρας του που έγιναν αναμνήσεις δικές του και αληθινό σχέδιο ζωγραφισμένο από τον ίδιο.

Το 1950 κατεδαφίστηκε και κτίστηκε οχταώροφη πολυκατοικία με καταστήματα, χαρακτηριστική της περιόδου ατής. Ο παππούς του, Μιχαλάκης Βογιατζόγλου, καπνέμπορος, ο οποίος επιμελήθηκε προσωπικά το διαμέρισμα του 7ου και 8ου ορόφου, δεν θα μπορέσει να ζήσει τελικά σε διαμέρισμα και θα φύγει για την έπαυλη στο Παλαιό Φάληρο.

Προλάβαμε να φωτογραφίσουμε το διαμέρισμα λίγο πριν αλλάξει χέρια και αλλάξει η διακόσμηση δύο δεκαετιών, του 1950 και του 1960.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s