Για την πολυκατοικία της οδού Έδισον 3-9. Συνέντευξη με τον Δημήτρη Λάβδα


Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 συναντηθήκαμε με τον κύριο Δημήτρη Λάβδα, ο οποίος μας μίλησε για την πολυκατοικία της οδού Έδισον και το διαμέρισμα στο οποίο κατοίκησε ως το τέλος της δεκαετίας του 1990. Συζητώντας μάθαμε διάφορες ενδιαφέρουσες ιστορίες ανθρώπων και κτηρίων της περιοχής του Γκύζη, ενώ μέσα από τη διήγηση δημιουργήθηκε μια ιδιαίτερα γλαφυρή εικόνα της περιοχής στις αρχές του ‘70.

Το κτήριο της οδού Έδισον 3-9 -ενός μικρού και στενού δρόμου ακριβώς πάνω από την πλατεία Γκύζη- είναι μια κλασική πολυκατοικία της δεκαετίας του 1970. Ο εργολάβος του κτηρίου σύμφωνα με τις πληροφορίες που μάς έδωσε ο κ. Λάβδας ονομαζόταν Βουγιούκας και δραστηριοποιούταν την εποχή εκείνη στην περιοχή. Η πολυκατοικία ως εκ τούτου, μοιάζει με τις περισσότερες από όσες την περιβάλλουν και είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα του τέλους πια της περιόδου, που αν μη τι άλλο χαρακτηρίζεται από την εσωτερική μετανάστευση.

Μοιάζοντας σαφώς με τα γύρω κτήρια, αποτελεί κι αυτό ένα κομμάτι του γενικότερου χαρακτήρα της περιοχής. Τα μικρά και στενά μπαλκόνια, τα μαρμάρινα πατώματα και οι μικροί ημιυπόγειοι εργαστηριακοί χώροι, συνθέτουν τα χαρακτηριστικά μιας αστικής κατασκευής, σε μια γειτονιά της Αθήνας -η εικόνα της οποίας έχει υποστεί ελάχιστες αλλαγές. Αν και τα κτήρια είναι ακόμα εκεί και στέκουν άθικτα σχεδόν μέσα στα χρόνια, τα χέρια και η χρήση τους έχουν αλλάξει μετασχηματίζοντας αρκετά, αλλά όχι ουσιαστικά, την ατμόσφαιρα της περιοχής, κάνοντάς την να φαίνεται ίσως λίγο πιο άδεια. Καταστήματα, όπως το μαγαζί με τις πορσελάνινες κούκλες και η ημιυπόγεια αίθουσα μπιλιάρδου στην οδό Έδισον, καθώς και το Βιτρό του Μάρκου Ζαρίκου στην πλατεία Γκύζη δεν υφίστανται πια, ως απόρροια της παρόδου του χρόνου. Είτε άλλαξαν
χέρια, είτε εγκαταλείφθηκαν, αφήνοντας αναμνήσεις σε όσους ήταν εκεί και τα είδαν κάποτε να ακμάζουν.

Η συζήτηση για την πολυκατοικία της οδού Έδισον, όπως και για όλα τα κτήρια για τα οποία μας
μίλησε ο κύριος Λάβδας, ήρθε να μας υπενθυμίσει πως αυτά είχαν και εξακολουθούν να έχουν ενεργό ρόλο σε όλες τις ιστορίες που δημιουργούνται και εκτυλίσσονται γύρω τους.

18/12/2020
Εύα Λάβδα, αρχαιολόγος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s