Συνέντευξη με τον αρχιτέκτονα κ. Μανώλη Ζαχαράκη

Αποτύπωση ευρημάτων Λεωφ. Συγγρού_Ζαχαράκης Εμμ.Στις 18 Μαρτίου 2019, συναντήσαμε τον αρχιτέκτονα κ. Μανώλη Ζαχαράκη  στο κτήριο της οδού Ναυάρχου Νοταρά στα Εξάρχεια. Η τριώροφη εκλεκτικιστική οικία ανεγέρθηκε το 1929 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Παναγή  Μεταξά, όπως αναφέρει η άδεια. Τις εργασίες οικοδομήσεως επέβλεψε ο μηχανικός Τσαγκαράκης (επίσης στην άδεια γραμμένο).

Το κτήριο είχε κτιστεί για μέλος της οικογένειας Νοταρά, ωστόσο πρώτη ιδιοκτήτρια ήταν  η Αλεξάνδρα Αλεξανδράκη, ο πατέρας της οποίας ήταν ο Κάρολος Ζωναράς, ο δημιουργός δηλαδή του διάσημου ζαχαροπλαστείου Zonar’s. Από το 1955 λειτουργεί στο κτήριο το Εκπαιδευτήριο Σχεδίου του κ. Μ. Ζαχαράκη.

Ο κ. Μ. Ζαχαράκης μάς μίλησε για τις σπουδές του στην αρχιτεκτονική, για τους μεγάλους δασκάλους που τον δίδαξαν αλλά και για την εργασία του στο πεδίο της αρχαιολογίας. Ανέλαβε την αποτύπωση αρχιτεκτονικών καταλοίπων σε μεγάλες ανασκαφές όπως της μυκηναϊκής ακρόπολης στον Γλα και του ιερού της Αυλιδείας Αρτέμιδος, αλλά και την αποτύπωση ανασκαφικών ευρημάτων κατά τη διάρκεια ανασκαφών λόγω ανέγερσης πολυκατοικιών στη λεωφόρο Συγγρού.

Η διήγησή του ήταν κυριολεκτικά ένα μαγευτικό ταξίδι στον κόσμο της αρχιτεκτονικής και της αρχαιολογίας.

Καλλιόπη Τσάπε

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s