Λεωφόρος Κηφισίας 4, η μικρή πολυκατοικία με τη μεγάλη ιστορία, εκδήλωση

Το  56ο Γυμνάσιο Αθήνας και η ΜΟΝUMENTA, με τη συνεργασία της οικογένειας Γλεντζάκη, διοργανώνουν μια εκδήλωση γνωριμίας με τη μικρή πολυκατοικία με τη μεγάλη ιστορία, της λεωφόρου Κηφισίας 4,  που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 12μ.μ.

H Συντακτική και Φωτογραφική Ομάδα του Εργαστηρίου Πληροφορικής του 56ου Γυμνασίου με τη συνεργασία της MONUMENTA κατέγραψε το κτήριο και πήρε συνεντεύξεις που ανέδειξαν την ιστορία του. Αποτέλεσμα της δράσης η δημιουργία μιας πινακίδας που θα αναρτηθεί στο κτήριο, την ημέρα της εκδήλωσης, για να ενημερώνει
τους χιλιάδες περαστικούς.

Η πολυκατοικία της λεωφόρου Κηφισίας 4 ξεκίνησε να κτίζεται το 1936, σε μια εποχή κατά την οποία έχουν επικρατήσει πλήρως οι αρχές του μοντέρνου κινήματος στην αρχιτεκτονική. Λιτές όψεις, μεγάλα ανοίγματα, κλειστοί εξώστες (έρκερ), εξωτερικά επιχρίσματα με την τεχνική του αρτιφισιέλ είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής αυτής που χρησιμοποιεί το οπλισμένο σκυρόδεμα. Το κτήριο, στην αρχική του φάση, περιλάμβανε το ισόγειο, στο οποίο λειτουργούσε το καφενείο «Παρθενών», τον πρώτο όροφο και υπόγειο, στο οποίο είχε διαμορφωθεί πολεμικό καταφύγιο. Σε μεταγενέστερη χρονική περίοδο προστέθηκαν στο κτήριο δύο ακόμη όροφοι.

Ένα δυσάρεστο γεγονός είναι συνδεδεμένο με τη μικρή αυτή πολυκατοικία. Στο καφενείο «Παρθενών» του Ανδρέα Γλεντζάκη υπογράφτηκε, στις 27 Απριλίου 1941, η συνθήκη παράδοσης της Αθήνας και του Πειραιά στους Γερμανούς, 21 ημέρες μετά την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s