«Η πόλη ως μουσείο. Τα κτήρια ως εκθέματα», εκπαιδευτική δραστηριότητα με το 21ο Δημοτικό Σχολείο

Enimerotika 21ou DimotikouOdosKuprou_Mathites«Η πόλη ως Μουσείο, τα κτήρια ως εκθέματα», είναι η νέα εκπαιδευτική δραστηριότητα που πραγματοποιεί η MONUMENTA στο πλαίσιο του προγράμματος «Τεκμηρίωση και ανάδειξη κτηρίων 19ου και 20ού αιώνα στην Αθήνα». Η δραστηριότητα γίνεται σε συνεργασία με το 21ο και 165ο Δημοτικό της Αθήνας, που στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτήριο του 19ου αιώνα στην οδό Κύπρου με πολλά ιστορικά κτήρια.

Οι μαθητές της Ε’ τάξης ανέλαβαν με τη συνεργασία των δασκάλων τους, κ. Ιω. Χαλκιά και τη βοήθεια των συνεργάτιδων της MONUMENTA, Ε. Γρατσία, Κ. Μουντανέα, Σ. Ξυναριανού, να ερευνήσουν την οδό Κύπρου και τα κτήριά της, με απώτερο στόχο να ετοιμάσουν τις λεζάντες των εκθεμάτων- κτηρίων του «οδικού» τους Μουσείου.

Στην πρώτη συνάντηση, στις 24 Νοεμβρίου 2016, περπατήσαμε όλοι μαζί. Οι μικροί «μουσειολόγοι» παρατήρησαν από κοντά τα κτήρια του δρόμου του σχολείου τους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται πολλά υπέροχα δείγματα του μοντερνισμού καθώς και κάποια νεοκλασικά και εκλεκτικιστικά! Στόχος ήταν να επιλέξουν οι μαθητές το κτήριο που τους έκανε εντύπωση, ώστε στη συνέχεια να το μελετήσουν και να το εντάξουν στο μουσείο. Ήταν αρκετά δύσκολο να επιλέξουν μόνο ένα!!!

Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016, στη δεύτερη συνάντηση οι μαθητές είδαν φωτογραφίες των κτηρίων που είχαν επιλέξει να μελετήσουν και όλοι μαζί μίλησαν για αυτά, με γνωστές αλλά και καινούργιες για εκείνους λέξεις. Με οδηγίες μελέτης και φωτογραφικές μηχανές ανά χείρας, προχωρούν πλέον στην έρευνα των κτηρίων τους και στην ανάδειξη των σκέψεων και συναισθημάτων που αυτά τους γεννούν. Περιμένουμε με αγωνία τα κείμενά τους, που θα δημιουργήσουν τις λεζάντες των εκθεμάτων κτηρίων τους στη λεζάντα των εκθεμάτων -κτηρίων του «οδικού» τους μουσείου!

Μετά από κάθε δραστηριότητα συντάσσεται ένα ενημερωτικό κείμενο για τις συναντήσεις και δρατσηριότητες, το οποίο αναρτάται στην είσοδο του σχολείου για να ενημερώνονται οι γονείς και κάτοικοι της γειτονιάς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s