Συμ-πράττουμε για την Αθήνα – Οι Μαθητές της Α’ Γυμνασίου του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου καταγράφουν κτήρια

Το πρωί του περασμένου Σαββάτου, μερικά παιδιά της τάξης μου συγκεντρωθήκαμε στην είσοδο του σχολείου, απ΄όπου θα ξεκινούσαμε για να παρακολουθήσουμε από κοντά τη δράση της MONUMENTA. Είχε προηγηθεί πριν από ένα μήνα περίπου σχετική ενημέρωση στην τάξη για το έργο αυτής της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, που έχει σκοπό τη διαφύλαξη μνημείων, δηλαδή κτηρίων σύγχρονων ή παλιότερων με αρχιτεκτονική αξία ή ιστορική σημασία.katagrafiMathiton_2014

Η δική μας δουλειά ήταν να βοηθήσουμε στην καταγραφή αυτών των κτηρίων, συμπληρώνοντας έντυπα που αφορούσαν σε γενικές πληροφορίες για κάθε μνημείο. Συνολικά βοηθήσαμε στην καταγραφή τριών κτηρίων, και τα τρία στους Αμπελοκήπους από την εποχή του Μεσοπολέμου. Αυτά, παρά τις πολλές διαφορές τους, παρουσίαζαν κοινά στοιχεία, που φανέρωναν την εποχή κατά την οποία κτίστηκαν, όπως το αρτιφισιέλ (ανάγλυφο σοβάτισμα) ή το έρκερ (κλειστός εξώστης).

Το δεύτερο απ΄τα κτήρια δεν επελέγη τόσο για την αρχιτεκτονική του, όσο για την ιστορική του σημασία, αφού σε κείνο βρισκόταν το καφενείο, όπου ο τότε δήμαρχος της Αθήνας παρέδωσε το κλειδί της πόλης στους Γερμανούς κατακτητές.

Μα το πιο ευχάριστο σημείο της εξόρμησής μας ήταν για μένα, όταν είχαμε την τύχη να συναντήσουμε σ΄ένα σπίτι την ιδιοκτήτριά του, που ήταν πρόθυμη να μας μιλήσει για την ιστορία του και να μας διευκολύνει στην έρευνά μας.

Αυτή η δράση μ΄άρεσε πολύ, γιατί η καταγραφή κτηρίων ήταν κάτι καινούργιο για μένα και ο καλύτερος τρόπος να μάθω ήταν ,νομίζω, να συμμετέχω η ίδια σ΄αυτήν. Εύχομαι στο μέλλον να μπορέσουμε και με άλλους καθηγητές να πάμε τόσο όμορφες και ενημερωτικές εξορμήσεις.

Νεφέλη Βασιλειάδη, Α1
2ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών

Σημείωση: Η εκπαιδευτική δράση έγινε με τη συνεργασία της φιλολόγου κ. Χάιδως Καλλιτσάκη. Στην καταγραφή συμμετείχαν οι μαθητές Αλεξάνδρα, Δημήτρης, Ελένη, Εύα, Λευτέρης, Μαρία, Νεφέλη, Νίκος, Σωτήρης, Χρήστος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s