Πιλοτική καταγραφή φυτών και δέντρων στα παλιά κτήρια της Κυπριάδου

KatagrafiVlastisi_3KatagrafiVlastisis_4Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου ξεκίνησε πιλοτικά η καταγραφή των φυτών και των δέντρων που περιβάλλουν παλιά κτήρια της περιόδου 1830-1940 .  Στόχος είναι να συγκεντρώσουμε στοιχεία για τη βλάστηση που συνδέεται με τα κτήρια, χρονολογικά στοιχεία, πληροφορίες για το κλίμα, την κατάσταση και σπανιότητα των φυτών. Είναι γνωστό ότι τα ιστορικά κτήρια είναι άμεσα συνδεδεμένα με το περιβάλλον τους και τα φυτά που τα περιβάλλουν, ότι αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο.

KatagrafiVlastisis_1Η πρώτη καταγραφή έγινε στον κήπο μιας μονοκατοικίας του 1928, στη συμβολή των οδών Ροστάν και Αγίας Λαύρας, στη γειτονιά της Κυπριάδου. Καταγράψαμε τα φυτά και τα δέντρα που φύτρωσαν και φυτεύτηκαν στον κήπο της. Πεύκα, φοίνικας,  μανταρινιά, νερατζιές, γιούκα, σεφλέρες, γιασεμιά  ήταν μερικά από αυτά. Με το εργαλείο Pressler χρονολογήθηκαν τα πεύκα, 50-60 ετών, και αναγνώσθηκαν τα κρυμμένα μυστικά των δακτυλίων.

KatagrafiVlastisis_2Η δράση γίνεται με τη συνεργασία του ομότιμου καθηγητή του ΕΜΠ, αρχιτέκτονα τοπίου Κ. κασσιό, του γεωπόνου Γ. Σπαντιδάκη και τςη γεωπόνου-αρχιτέκτονα τοπίου Στ. Κατσογιάννη. Στην πρώτη καταγραφή ήταν μαζί η πρόεδρος του Συλλόγου της Κυπριάδου «Αναγέννηση» Μ. Γιαννακοπούλου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s